Hírek

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Vay Ábrahám Tudományos Díjat adományozott Dr. Dienes Dénes részére

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés november 30-i ülésén, napirend előtt adták át a vármegye önkormányzata Vay Ábrahám Díja és a Szociális Munkáért Díja 2023. évi  elismeréseket.

A Vay Ábrahám Tudományos Díjat azoknak a vármegyében élő és alkotó, vagy munkásságukkal a vármegyéhez kötődő tudósoknak, kutatóknak, elméleti és gyakorlati szakembereknek, valamint közösségeknek adományozható, akik vagy amelyek különösen a természet-, a társadalom-, a bölcsészet-, az alkalmazott-, a műszaki- és más tudományterületen kimagasló eredményt értek el.

Dr. Dienes Dénes Alsóvadászon született, és 1975-ben érettségizett a miskolci Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Érettségi után egy miskolctapolcai szállóban dolgozott pincérként. Majd jelentkezett a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre, ahol 1985-ben református lelkipásztori oklevelet szerzett. Lelkészi szolgálatát Ároktő és Tiszadorogma gyülekezetében kezdte meg. 1990 és 1994 között Alsóvadász, Kupa és Selyeb református gyülekezetének lelkésze. 1992-től az újraindult Sárospataki Református Teológia oktatója, később tanszékvezető teológiai tanár. Ugyanebben az évben Summa Cum Laude minősítéssel doktori fokozatot szerzett, és egyetemi tanárrá nevezték ki. Jelenleg az intézmény intézetvezető egyetemi tanára. 1999-től a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei igazgatója. Ezen tisztségében részt vett az Oroszországból visszakapott sárospataki könyvek hazahozatalának megszervezésében, valamint igazgatósága alatt került sor a műemléki épületegyüttes felújítására. Kutatói pályáját gyülekezeti szolgálata mellett kezdte. Közreadta Ároktő, majd Alsóvadász történetét. Tudományos tevékenységének fő csapásirányát az egyháztörténeti kutatások jelentik. Munkásságának szerves része a forráskiadványok. Részt vett a Sárospataki Füzetek új évfolyamának, az Egyháztörténeti Szemlének és a Sárospataki Református Lapoknak az újraindításában. A Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma egyháztörténeti szekciójának, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Vallástudományi Munkabizottsági elnöke.

(forrás: https://www.boon.hu, fénykép: Szemán Ákos)